Skip links

Promocijski dan umirjanja prometa Ukanc – 6. julij 2019

Občina Bohinj, Javni zavod Triglavski narodni park, Turizem Bohinj, KS Stara Fužina – Studor v soboto, 6. julija 2019, v Ukancu, enem izmed najlepših delov Bohinja, organiziramo Promocijski dan umirjanja prometa in spodbujanja trajnostne mobilnosti v Ukancu. Za en dan bomo od 8. do 18. ure zaprli prometni dostop v Ukanc in omogočili obisk Ukanca in naprej slapa Savice z organiziranimi brezplačnimi prevozi in pohodniškimi izleti.

Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo. Občina Bohinj in Turizem Bohinj že več let uspešno nadgrajujeta zgodbo trajnostne ureditve prometa v Bohinju. Interes domačinov, turističnih delavcev, naravovarstvenikov in drugih deležnikov je, da se v Bohinju pritisk motornega prometa omili. Določeni predeli v Alpah so v tovrstni politiki obiskovanja primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom izredno dobro sprejeta, predvsem pa nujna.

Promocijski dan umirjanja prometa v Ukancu bo potekal hkrati s promocijskim dnevom umirjanja prometa na Mangartski cesti. V letu 2018 je bil organiziran promocijski dan umirjanja prometa v dolini Vrata. Cilj tovrstnih akcij je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo pri vzpostavljanju trajnega okolju prijaznega režima na izredno obremenjenih območjih Triglavskega narodnega parka.

Za ta dan bomo pripravili tudi natančen program in navodila za vse, ki se boste ta dan namenili obiskati Ukanc, preko posebne publikacije, ki bo pred dogodkom na voljo domačinom in obiskovalcem Bohinja. Potrudili se bomo, da zapora ne bo ovira za obiskovalce Ukanca, ampak bo namesto stresa ob prometnih konicah ponudila prijazno alternativo in pristno doživetje tega izjemnega območja v osrčju Triglavskega narodnega parka.

Return to top of page