Lokacije defibrilatorjev

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. 

Lokacije defibrilatorjev si lahko ogledate na občinski strani

Temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja

AED je sestavljen iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Elektrodi namestimo na sprednjo steno prsnega koša, sprožimo električni sunek in omogočimo normalno bitje srca. Ker deluje avtomatično, z njim ne moremo škoditi bolniku, saj naprava sama zaznava, kdaj je potrebno oddati električni sunek. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo.

l_225045Defibrilator - Ribcev Laz - Kopališce na Veglju

Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sama po sebi naprava seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje, in rešiš življenje.
 
POMNI!
Samo uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita!

OBVESTILA // IMPORTANT INFO

Prosta mesta v kampih//Vacancy in campsites:
– kamp Danica (Bohinjska Bistrica)
– kamp Soriška Planina

Ni več prostora za avtodome in za šotore//No vacancy for camper vans and tents:
– kamp Bohinj (Ukanc) 

POZOR: Prenočevanje z avtodomi in drugimi vozili je dovoljeno le v kampih in na postajališčih za avtodome.  // PLEASE NOTE: Overnight stays in camper vans and other vehicles are only allowed in campsites and caravan parks.